Oglasi
Ali ste vedele?
  • da se vam v nosečnosti povečajo potrebe po mineralih in vitaminih
  • da je za nosečnico zelo pomembno, da prilagodi svojo prehrano večji potrebi po hranilih
  • da v času nosečnosti ne potrebujete prehrane za dve osebi, temveč samo izbor kakovostnih živil

Nosečnost in prehrana
Anketa

Ali vas je strah poroda?

Loading ... Loading ...

Velika noč – Naravno pobarvani pirhi

Letos je naš največji in najstarejši krščanski praznik, velika noč, ki se praznuje, kot vsako leto, prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni.

banner-1255730_1280

Velika noč je letos obarvana bolj naravno, kot pred časom, saj se vse več gospodinjstev odloča za barvanje pirhov z naravnimi barvami. Zato letos izkoristite dar narave, da bo velika noč zaznamovala tudi vaše malčke, saj vam bodo z največjim veseljem takoj priskočili na pomoč. Pri tem pa ne bo nobene bojazni, da bi velika noč in barvanje pirhov, škodila vam ali vašim malčkom. Namreč barve, ki jih kupimo, niso najbolj zdrave, saj imajo dodana umetna barvila, kar se tudi vidi, ko olupite jajce.

Velika noč in ustvarjanje z vašimi malčki, vam bo še dolgo ostalo v spominu, zato izkoristite naravne barve in tako podučite tudi vaše otroke, kako se vrniti k naravi.

velika-noc
Velika noč in nasveti za naravno barvanje pirhov

V posodo s hladno vodo dajte jajca in eno do dve velike žlice kisa (odvisno od velikosti posode). Kis bo lupino razbarval, pa še lupina ne bo popokala. Tako bo za vas, velika noč uspešnejša. Ko so jajčka kuhana naj se ohladijo, nato jih namočite v pripravljeno naravno mešanico barve. Pustite do želenega učinka.

Velika noč in priprava naravne barve
Vodo z izbranim živilom zavrite in nato še kuhajte na zmernem ognju 15 minut do ene ure, dokler ne dobite želenega odtenka barve. Seveda pa morate imeti v mislih, da pobarvana jajčka ne bodo tako temna kot je barva. V ohlajeno barvo dodajte kuhana jajčka in jih pustite v posodi, dokler vam barva ne bo všeč.

Velika noč – modra barva
Za modro barvo pirhov izberite borovnice ali temni sok grozdja. Za temnejšo barvo, pustite jajčka v barvi kar čez noč, v hladilniku.

Velika noč – rjava barva
Način takšnega barvanja pirhov je v Sloveniji najbolj znana in že kar tradicionalen in sicer olupki čebule ali kava ali pa črni čaj.

Velika noč – oranžna barva
Da bodo vaši pirhi oranžne barve, vodo obarvajte s korenjem ali z nekaj žličkami rdeče paprike v prahu. Za zlato barvo pa uporabite nekaj žlic kurkume.

Velika noč – zelena barva
Da dobimo lepo zeleno barvo, je dobro, da se držimo postopka. V vodi kuhamo zeleni čaj, špinačo, koprivo in regrat do želene barve. Ko je zmes kuhana, jo zmiksamo s paličnim mešalnikom in nato precedimo skozi gazo. V tej tekočini namočimo jajčka.

Velika noč – roza barva
Za roza pirhe, uporabite rdečo peso, brusnični sok ali šipkov čaj.

Velika noč – rdeča barva
Najpogosteje barvana jajčka so definitivno rdeča. Za to barvo uporabite teran ali olupke rdeče čebule ali pa maline.

Velika noč – temno vijolična barva
V tem primeru je najbolje, da jajčka kuhate v teranu in ko so jajčka kuhana jih še kar nekaj ur pustite v posodi. Dobili boste vijolično črna jajčka s srebrnimi kristalčki.


Velika noč in drugi nasveti

Na podoben način lahko pobarvate tudi ostala jajčka, vendar pa jih najprej namočite v vodo z dodanim kisom (1-2 velike žlice) in pustite stati 10-15 minut, nato jih kuhajte v pripravljeni naravni barvni mešanici.

Da bo velika noč, dobila še nekaj sijaja, lahko na koncu pobarvane pirhe, namažete s kapljico olja.
Naj bo tudi za vas velika noč v znamenju naravno pobarvanih pirhov.

 

Oglasi
Google+
Anketa

Kateri teden nosečnosti, se vam je zdel najtežji?

Poglej odgovore

Loading ... Loading ...
Informacije