Oglasi
Ali ste vedele?
  • da se vam v nosečnosti povečajo potrebe po mineralih in vitaminih
  • da je za nosečnico zelo pomembno, da prilagodi svojo prehrano večji potrebi po hranilih
  • da v času nosečnosti ne potrebujete prehrane za dve osebi, temveč samo izbor kakovostnih živil

Nosečnost in prehrana
Anketa

Ali vas je strah poroda?

Loading ... Loading ...

Sladkorna bolezen

Vse več nosečnic se danes sooča in bori z različnimi težavami. Ena izmed teh je sladkorna bolezen v nosečnosti, ki se pojavi po 24 tednu nosečnosti. Sladkorna bolezen v nosečnosti lahko nam in otroku nakoplje kar nekaj težav, če je ne zdravimo. Zato je zelo pomembno, da se sladkorna bolezen v nosečnosti odkrije še pravi čas, da jo lahko začnemo v obdobju nosečnosti pravilno nadzorovati.

Sladkorna bolezen v nosečnosti je pogostejša pri nosečnicah z prekomerno telesno težo in če je sladkorna bolezen že prisotna v družini.

sladkorna-bolezen-zdrava-nosečnica

Sladkorna bolezen – zdrava nosečnica

Kaj se dogaja z nami in plodom med nosečnostjo, če je prisotna sladkorna bolezen?

Ponavadi plod raste hitreje, hitro pridobiva na teži (čez 4000 g) in prav tako so pri njih pogoste različne anomalije. Sladkorna bolezen v nosečnosti lahko za seboj potegne prezgodnji porod, pogoste pa so tudi različne komplikacije med samo nosečnostjo in kasneje porodom, ki se pogostokrat zaključi s carskim rezom. Sladkorna bolezen pa prinaša tudi večjo podvrženost infekcijam mater, pri novorojenčkih pa je pogosta zlatenica. Na žalost je višja tudi umrljivost novorojenčkov, vendar pa to preprečimo s pravilnim nadzorom te bolezni.

Sladkorna bolezen v nosečnosti in kako se določi diagnoza?

Vse nosečnice s sumom, da bi jim lahko sladkorna bolezen v nosečnosti škodila, se napoti v ambulanto in sicer med 24 tednom in 28 tednom. Sladkorna bolezen v nosečnosti se odkriva s presejalnim testom, kar pa pomeni, da nosečnica na »tešče« spije 50g glukoze, nato pa se po eni uri določi koncentracijo krvnega sladkorja. V kolikor se vsebnost sladkorja ne spusti pod 7,8 mmol/l, je sladkorna bolezen v nosečnosti prisotna.

sladkorna-bolezen-testiranje

Testiranje

Sladkorna bolezen in zdravljenje nosečnice

Pri nekaterih primerih, se lahko sladkorna bolezen lahko nadzira že z zdravo prehrano, ki nam jo predpišejo v bolnišnici in z redno telesno vadbo. Zelo pomembno je, da se prehranjujemo pravilno, to pomeni, da imamo 5 obrokov na dan, jesti pa je potrebno polnovredne obroke in sicer v manjših količinah. Na tak način je sladkorna bolezen lahko nadzirana. Pri nekaterih primerih pa je sladkorna bolezen bolj »trdovratna« in je potrebno poseči tudi po inzulinski injekciji. Potrebna doza inzulina se določa na podlagi testiranja po vsakem obroku. Sledijo redni obiski v patološki ambulanti in sledenje ali sladkorna bolezen napreduje. Tako preprečimo, da bi sladkorna bolezen škodila nam in še nerojenemu otroku.

Nosečnice, ki jih je sladkorna bolezen »dobila v pest«, so največkrat hospitalizirane pred porodom.

Po porodu

Običajno je, da po porodu sladkorna bolezen izgine. Vseeno pa se po šestih tednih, po porodu, ponovi obremenitveni test, da se ugotovi ali se sladkorna bolezen normalizira oz. ali je koncentracija glukoze v normalnem stanju. Pri ženskah, z nosečniškim diabetesom, je velika verjetnost, da se razvije sladkorna bolezen tipa 2. Da se prepreči sladkorna bolezen tipa 2, je potrebno nadaljevati z zdravo prehrano in vzdrževati primerno telesno težo.

Oglasi
Google+
Anketa

Kateri teden nosečnosti, se vam je zdel najtežji?

Poglej odgovore

Loading ... Loading ...
Informacije