Oglasi
Ali ste vedele?
  • da se vam v nosečnosti povečajo potrebe po mineralih in vitaminih
  • da je za nosečnico zelo pomembno, da prilagodi svojo prehrano večji potrebi po hranilih
  • da v času nosečnosti ne potrebujete prehrane za dve osebi, temveč samo izbor kakovostnih živil

Nosečnost in prehrana
Anketa

Ali vas je strah poroda?

Loading ... Loading ...

Moj otrok ima šum na srcu

Z vašim malčkom ravno končujete sistematski pregled, pediatrinja pa vam ob slovesu v roko poda še napotnico za kardiologa.

»Oprostite, kaj pa je to?«

»Ah nič takega. Vaš otrok je povsem zdrav, le zdi se mi, da sem pri pregledu slišala blag šum na srcu. Za vsak slučaj vas pošiljam h bolj pametnem specialistu, za srce.«

» Šum na srcu?«

» Ne skrbite, vse bo v redu. Srečno in na svidenje! … Naslednji!«

Vam je scenarij, ki je sicer malo karikiran, znan? Omenjena diagnoza je pri otrocih v resnici zelo pogosta in večinoma povsem ne-nevarna. Staršem pa povzroča veliko skrb, saj ne vedo prav veliko o »šumu na srcu«, zato najprej pomislijo na srčno bolezen, ki bo njihovemu otroku oteževala življenje.
Da bi razumeli, kaj šum na srcu pravzaprav je in kako nastane, je vsaj na grobo potrebno razumeti, kako deluje srce (slika 1). Le-to ima štiri votline in štiri zaklopke, ki delujejo kot enosmerna vrata za kri, ki potuje skozi srce. Kri iz periferije telesa teče proti desni strani srca. Od tu se kri iztisne v pljuča, kjer se obogati s kisikom, nato pa gre do levega srca, ki kri pošlje spet nazaj do tkiv po celotnem telesu.

šum na srcu_1

Kako zdravnik pride do diagnoze »šum na srcu«?

Normalno se na prsnem košu nad srcem sliši zvok zapiranja zaklopk, ki ga lahko slišimo tudi brez stetoskopa, če uho prislonimo tik nad srce. Zdravnika zanima, če je poleg tega še kakšen dodaten zvok, na primer šum. Kot je kasneje razloženo, ta lahko nastane preprosto le zaradi toka krvi v srcu, lahko pa kaže na težave v področju srca. Pri pregledu, zdravnik s pomočjo stetoskopa določi, kje na prsnem košu se šum najbolj sliši, nato določi njegovo jakost z lestvico od 1 do 6. 1 pomeni komaj zaznaven šum, 6 pa zelo močno slišen šum. Določi tudi, kdaj v srčnem ciklu se ta šum pojavlja in če se spreminja s položajem otrokovega telesa. Glede na slišano se odloči, ali bo otroka poslal naprej h specialistu kardiologu. Lahko se zgodi, da se šum prvič sliši na pregledu otroka zaradi druge bolezni in pred tem šum ni bil prisoten.

Če gre za »nedolžni« šum, se ta pojavi pri zdravih otrocih in se lahko pojavi oziroma izgine v odvisnosti od otrokovega položaja, pri povišani telesni temperaturi, slabokrvnosti….itn. Nekateri na novo nastali šumi so znak nenadne srče bolezni. Druge, že ob rojstvu prisotne srčne bolezni (t.i. kongenitalne), pa na začetku niso dovolj izrazite, da bi povzročale šum, se pa le-ta pojavi kasneje v otroštvu.

Kaj je »nedolžni« šum na srcu?

Z drugo besedo gre za funkcionalni šum, kar pomeni, da se pojavi pri normalnem in zdravem srcu. V bistvu predstavlja tok krvi. Tako kot na primer slišimo tok vode v vodovodnih ceveh. Kot že omenjeno, ga lahko enkrat slišimo, drugič ne. Po navadi izgine sam od sebe, ko otrok odraste. Potrebno je poudariti, da otroci s funkcionalnim šumom niso prav nič drugačni od drugih otrok in so enako fizično zmogljivi, prav tako ne potrebujejo posebne diete ali zdravil.

Kaj pa so kongenitalne srčne napake….?

To so napake v strukturi srca, ki se pojavijo pri približno enem na sto rojenih otrok. Vzroki so različni – napake v kromosomih (na primer Down-ov sidrom), genske napake, izpostavljenost nekaterim kemikalijam, zdravilom in alkoholu pred rojstvom. Pogoste so tudi, če se mati med nosečnostjo zboli z rdečkami. Novorojenček lahko že takoj kaže znake napake na srcu, lahko pa se ti pojavijo šele kasneje. Znaki in simptomi se razlikujejo glede na to, kakšna in kako huda je ta napaka. Majhne napake se kažejo na primer le kot šum na srcu. Večje pa se pri novorojenčkih in dojenčkih kažejo kot hitro dihanje, oteženo hranjenje in pomodrelost ustnic. Večji otroci so hitreje utrujeni, ne zmorejo fizične aktivnosti, lahko čutijo bolečino v prsnem košu.

V tem primeru je nujen obisk pri kardiologu, ki bo opravil dodatne teste in preiskave ter se odločil, če bo potrebno zdravljenje.

…. In katere srčne napake, ki povzročajo šum, so med pogostejšimi?

  • Defekti pretina (septuma): to so »luknjice« v steni med levo in desno stranjo srca. Skozi njih prehaja kri in povzroča šum. Če so luknje velike, srce ne črpa dovolj krvi v pravo smer in tako povzročijo tudi druge simptome (glej zgoraj).

šum na srcu_2

  • Nepravilnosti zaklopk: le-te so lahko premajhne in tako ob zaprtju ne tesnijo, kar povzroči puščanje. Če so nepravilno oblikovane, tok krvi skozi njih ni pravilen in postane turbulenten. Oboje se sliši kot šum.
  • Kardiomiopatije: to so nepravilnosti v mišičnih vitrah srca, ki se kažejo v nenormalno debelih ali pa šibkih stenah srca, kar pomeni da srce ne zmore črpati vse potrebne količine krvi.

Zaključek?

Spoznali smo, da diagnoza »šum na srcu« nikakor ne pomeni bolezni srca, je samo znak, ki ga je odkril zdravnik pri pregledu. Že sam pediater, ali pa kasneje kardiolog z bolj natančnimi preiskavami, bo razlikoval med pogostejšim »nedolžnim« šumom in precej redkejšim šumom, ki je posledica srčne bolezni.

Avtor: MŽ dr. med.

Oglasi
Google+
Anketa

Kateri teden nosečnosti, se vam je zdel najtežji?

Poglej odgovore

Loading ... Loading ...
Informacije