Oglasi
Ali ste vedele?
 • da se vam v nosečnosti povečajo potrebe po mineralih in vitaminih
 • da je za nosečnico zelo pomembno, da prilagodi svojo prehrano večji potrebi po hranilih
 • da v času nosečnosti ne potrebujete prehrane za dve osebi, temveč samo izbor kakovostnih živil

Nosečnost in prehrana
Anketa

Ali vas je strah poroda?

Loading ... Loading ...

Menstruacija in PMS

Od pubertete naprej je za mlada dekleta, življenjska spremljevalka menstruacija in z njo tudi PMS (pred menstrualni sindrom), ki zelo veliko najstniškim dekletom povzroča tudi težave. Boleča ovulacija, menstruacija in PMS je pri nekaterih ženskah povzroča tako močne bolečine, da se poslužujejo protibolečinske tablete.

menstruacija-pms-bolečine-v-trebuhu

Menstruacija in PMS

Menstruacija in PMS sta pomembna dejavnika za razvoj popolnoma vsake ženske, zato bi morali vedeti vsaj 5 pomembnih zadev:

 1. Ko imate PMS in vas kasneje obišče menstruacija, ni normalno, da pri tem čutite kakršne koli bolečine.
 2. Med ovulacijo, ko so jajčeca dovolj zrela za oploditev, nebi smeli čutiti bolečine.
 3. Če so dekleta v najstniških letih pravilno zdravljena, bi bila menstruacija in PMS neboleča, pri tem pa bi bilo tudi manj primerov neplodnosti in dolgoročnih ginekoloških vprašanj.
 4. Če imate kakršna koli ginekološke težave, pa naj bo to menstruacija, PMS ali ovulacija, se napotite k svojemu ginekologu. Ginekolog bi vam moral svetovati kako odpraviti bolečine.
 5. Ne igrajte se s tabletami proti bolečinami, saj vam lahko naredijo več škode kot koristi. Naslednji mesec pa bo menstruacija in PMS še vedno boleča, saj s tem ne zdravite vzroka ampak odpravljate posledice.

Mnogim ženskam in predvsem najstnicam je menstruacija in PMS breme, ki zelo močno vpliva na kakovost njihovega življenja. Redne dnevne aktivnosti, uspešnost na delovnem mestu, je boleča menstruacija in PMS neizogibna posledica tega, da ste ženska.

Pa ni nujno, da je tako!

Ženskam ni potrebno živeti z bolečinami ko nastopi menstruacija ali PMS. Če imate te težave, si lahko poiščete pomoč. Za pomoč nikar ne odlašajte.

Kaj je PMS?

Menstruacija se pojavi v prihodnjih dneh ali mogoče po kakšnem tednu PMS-a. PMS pa je ime za zbiranje fizičnih in čustvenih simptomov, povezanih z ženskim menstrualnim ciklom. Nekatere ženske občutijo blage simptome med PMS, menstruacija naj bi tudi imela blage simptome, medtem ko so druge ženske fizično in čustveno napete do dva tedna na mesec, samo zaradi PMS-a.

Najpogostejši simptomi za PMS so napihnjen trebuh, prebavne težave (diareja ali zaprtost), občutljivo oprsje, glavobol, bolečine v križu, zastajanje tekočine, akne, nerodnost, želja po ogljikovih hidratih ali sladkarijah, nihanje v razpoloženju, razdražljivost, nepojasnjena jeza, depresija, tesnoba, jokavost in na splošno duševna nestabilnost, slaba koncentracija, nizek libido.

Nekatere ženske imajo podobne simptome tudi ko nastopi menstruacija.

Menstruacija in PMS vzrok ni točno znan, vendar pa kitajska medicina verjame, da je posledica stagnacija jeter. Menstruacija in PMS se v kitajski medicini ureja skozi jetra. Negativna čustva kot so jeza in razočaranje, slaba prehrana, alkohol zelo vplivajo na delovanje jeter, kar močno vpliva na PMS simptome. Menstruacija ima ravno take simptome.

Boleča menstruacija in simptomi PMS so močno povezani tudi z pomanjkanjem nekaterih vitaminov in mineralov, kot so vitamin B6, magnezij, kalcij in esencialne maščobne kisline.

menstruacija-pms-zdrava-prehrana

Menstruacija in PMS – zdrava prehrana

Če je vaša menstruacija boleča in imate simptome PMS, si lahko s pravilno prehrano te simptome zmanjšate.

 • Kitajska zelišča se že stoletja uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini, v primeru če je vaša menstruacija boleča ali pa če imate PMS sindrom.
 • Skupina B – vitaminov pomaga pri zdravljenju PMS sindroma in če je menstruacija boleča in sicer z zmanjšanjem tesnobe, razdražljivosti, muhavosti, želje po sladkorju, napihnjenosti trebuha in občutljivosti oprsja.
 • Magnezij je mineral, ki je bistvenega pomena za obvladovanje stresa, proizvodnjo energije in ohranjanju dobrega razpoloženja. Pomanjkanje magnezija prav tako vpliva na PMS sindrom in če je menstruacija boleča.
 • Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu in če je le tega premalo, povzroča PMS simptome in menstruacija je boleča.
 • Omega-3 esencialne maščobne kisline, so zdrave maščobe, ki prihajajo iz ribjega olja.

Če je vaša menstruacija boleča ali imate PMS sindrom, se izogibajte stresu, pazite na zdravo prehrano in se izogibajte sladkorju ter se več gibajte. Tako si lahko sami na naraven način zelo pomagate. V primeru, da se držite vsega napisanega in je vaša menstruacija še vedno boleča in imate PMS sindrom, obiščite vašega ginekologa.

Oglasi
Google+
Anketa

Kateri teden nosečnosti, se vam je zdel najtežji?

Poglej odgovore

Loading ... Loading ...
Informacije