Oglasi
Ali ste vedele?
  • da se vam v nosečnosti povečajo potrebe po mineralih in vitaminih
  • da je za nosečnico zelo pomembno, da prilagodi svojo prehrano večji potrebi po hranilih
  • da v času nosečnosti ne potrebujete prehrane za dve osebi, temveč samo izbor kakovostnih živil

Nosečnost in prehrana
Anketa

Ali vas je strah poroda?

Loading ... Loading ...

Matične celice

Osnovne celice človeškega telesa so matične celice, ki pa so najvitalnejše. Zaradi tega lahko načrtujejo in oblikujejo naš organizem, ga obnavljajo in popravljajo za vse življenje. Poleg tega pa so matične celice takoj nared pri poškodbah ali boleznih, da popravijo nastalo škodo. Matične celice se selijo na mesta poškodbe ali bolezni in se nato spreminjajo tako kot jim to narekujejo sosednje celice in biokemijske molekule, ki jih okoljske celice izločijo. Matične celice tako izpodrivajo bolne celice in povzročajo njihovo odmiranje.

matične celice

Matične celice

Po rojstvu otroka, ko otrok raste, se začnejo spreminjati tudi njegove matične celice. Kar pomeni, da imamo v mladosti večjo količino teh celice, ki so tudi bolj vitalne, pozneje pa vitalnost matične celice upada.

Če želimo izvorne celice uporabiti v prihodnosti, je pravi čas, da se jih shrani ob rojstvu otroka. Postopek krioprezervacije (odvzem matične celice) je izredno enostaven, vendar pa moramo biti pripravljeni v naprej. Shranjevanje matične celice izvajajo razna podjetja, ki shranijo matične celice iz popkovnične krvi in/ali tkiva.

Matične celice iz popkovnične krvi so stare devet mesecev in še niso bile podvržene posledicam procesa staranja, zato se delijo hitreje in so bolj sposobne za življenje. Poleg tega so matične celice v maternici zaščitene pred virusi in okužbami zunanjega okolja in je manj verjetno, da so okužene. V primerjavi z matičnimi celicami odrasle osebe imajo tudi večjo sposobnost proizvodnje različnih tkiv in to uporabljajo pri zdravljenju nekaterih hudih bolezni.

matične celice

Matične celice

Postopek odvzema in shranitve matične celice je izredno enostaven, nenevaren in neškodljiv za mater ali otroka. Ko stopite v kontakt z izbranim podjetjem, boste prejeli set za odvzem popkovnične krvi. Ko pride čas odhoda v porodnišnico, morate seveda imeti set pri sebi, saj bo osebje v porodnišnici opravilo odvzem popkovnične krvi in poslali do laboratorija, kjer pred shranitvijo matične celice izolirajo, preštejejo in določijo njihovo vitalnost. Matične celice zamrznejo in vi prejmete natančno analizo vzorca ter certifikat s katerim lahko kadarkoli dobite matične celice in jih uporabite pri zdravljenju vašega otroka.

Cene za odvzem in hrambo matične celice se gibljejo od 1.500,00 eur pa do 3.000,00 eur. Nekatera podjetja nudijo tudi plačila na obroke. Lahko pa se odločite za brezplačen odvzem in tako lahko pomagate nekomu drugemu, ki bi jih potreboval.

Matične celice so dragocen vir iz krvi popkovnice novorojenega otroka in mogoče že v bližnji prihodnosti, postane odvzem, rutina vsakega novorojenčka po simbolični ceni. No, vsaj upamo lahko. Kajne?

Oglasi
Google+
Anketa

Kateri teden nosečnosti, se vam je zdel najtežji?

Poglej odgovore

Loading ... Loading ...
Informacije